Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding helpt je om meer voldoening in jouw werk te krijgen, een nieuwe carrièrestap te zetten, een gezondere work-life balans te creëren of andere vragen over jouw loopbaan op te lossen.

Loopbaanbegeleiding is individuele coaching op maat, je kan bij een loopbaancoach terecht met tal van vragen waarbij je op professioneel vlak mee worstelt.

Enkele voorbeelden:

 • Wil ik het werk dat ik nu doe nog blijven doen?
 • Hoe kan ik met meer plezier naar mijn werk gaan?
 • Hoe zorg ik voor een betere balans tussen werk en privé?
 • Ik droom van een eigen zaak te starten, maar is dit wel iets voor mij?
 • Ik wil veranderen van werk, wat zijn de mogelijkheden op de arbeidsmarkt?
 • Hoe weet ik welke job nu écht bij me past?
 • Hoe kan ik mijn kwaliteiten en unieke talenten verder ontwikkelen?
 • Hoe ga ik om met conflicten en/of pesten op het werk?
 • Hoe kan ik groeien binnen mijn organisatie?
 • De werkdruk blijft stijgen, hoe ga ik hier mee om?

Met hulp van een individueel coaching traject staat je loopbaanbegeleider in klaar om je te helpen bij het vinden van je droombaan. Er wordt naar jouw voorkeuren en competenties geluisterd, waarna er een actieplan opgesteld wordt.

Dit plan bevat stappen die je kan ondernemen om dichter bij jouw doel te komen. Het traject wordt volledig afgestemd op jouw maat, ook als je het niet precies weet wat het probleem is en gewoon aanvoelt dat je niet 100% gelukkig bent in je huidige job, kunnen jullie samen uitzoeken hoe je daar verandering in kan brengen.

Hoe werkt loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding bestaat uit verschillende gesprekken en oefeningen, die je helpen om meer inzicht te krijgen.

 1. Vrijblijvend infogesprek: Loopbaanbegeleiding start met een gratis vrijblijvend infogesprek, samen met de coach bepaal je welke loopbaandoelen voor jou belangrijk zijn.
 2. Coaching sessies: De loopbaanbegeleiding gebeurt in verschillende sessies, waarbij je met je coach praat over hoe je jouw concrete loopbaanvragen kan aanpakken. Op basis van jouw loopbaanvraag krijg je ook oefeningen mee naar huis die je doen nadenken over jouw vaardigheden, interesses, waarden, motieven, dromen en drijfveren.
 3. Ontwikkelingsplan: Samen met een coach stel je een een persoonlijk ontwikkelingsplan (kortweg “POP”). Het ontwikkelingsplan bevat een concreet stappenplan met een duidelijke timing om jouw loopbaandoelen te bereiken.
 4. Nazorg: Een loopbaancoach zal je ook gratis nazorg aanbieden, tot 12 maanden na je laatste gesprek. De nazorg bevat een gesprek van 30 minuten bij het gebruiken van één loopbaancheque van vier uur en bij het gebruiken van twee loopbaancheques bedraagt het nazorg gesprek één uur.

Kies je voor loopbaanbegeleiding en gebruik je twee loopbaancheques, dan heb je recht op: 

 • een gratis kennismakingsgesprek
 • een reeks van 7 uur loopbaanbegeleiding
 • Nazorg gesprek van 1 uur

Hoeveel kost loopbaanbegeleiding?

+- 10 euro per uur

40 euro

40 EUR voor 4 uur loopbaanbegeleiding

80 euro

80 EUR voor 7 uur loopbaanbegeleiding

Dankzij de Vlaamse overheid kan je VDAB loopbaancheques bestellen, hierdoor krijg je 93% korting en betaalt de Vlaamse overheid de rest. 

Als je in aanmerking komt voor VDAB loopbaancheques betaal je:

 • € 40 EUR voor 4 uur loopbaanbegeleiding
 • of € 80 euro voor 7 uur loopbaanbegeleiding

Een kennismakingsgesprek of vrijblijvend infogesprek bij een loopbaancoach is altijd gratis.

Per loopbaancheque betaalt je slechts € 40. Dat is zeer voordelig, want de werkelijke waarde bedraagt € 561 (678.81 euro incl. BTW). De Vlaamse overheid past per loopbaancheque dus € 521 bij. Ruwweg komt dit neer op € 10 per uur voor loopbaanbegeleiding.

loopbaancheque

Wie heeft recht op loopbaanbegeleiding?

Op zich kan iedereen aan loopbaanbegeleiding volgen, maar om recht te hebben op loopbaancheques dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • Je woont in Vlaanderen of in Brussel.
 • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
 • Je hebt minimum zeven jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
 • Je volgde de voorbije zes jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
 • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen.

Woon je in een ander land dan België dat tot de EU of EER (Europese Economische Ruimte) behoort? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt.

Hoe starten met loopbaanbegeleiding?

Starten met loopbaanbegeleiding is makkelijker dan je denkt!

In ons uitgebreide netwerk vind je vast een erkende VDAB loopbaancoach die bij jou past.

Vul je gegevens in en start met een gratis telefonische intake of face-to-face infogesprek!

Tijdens het infogesprek bespreek je wat je precies verwachtingen zijn van loopbaanbegeleiding. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden die er voor jou zijn.

Het is geheel gratis en vrijblijvend, dus twijfel niet langer.