Loopbaanbegeleiding Prijs

Loopbaanbegeleiding is een investering in jezelf waar je later veel profijt van zal hebben. De kosten hangen af van hoeveel loopbaancheques je aankoopt.

Een eerste loopbaancheque geeft je recht op 4 uur loopbaanbegeleiding. Een tweede loopbaancheque geeft je recht op 3 uur begeleiding. Aankoopkost: 40 EUR per cheque.

Als je in aanmerking komt kan je de VDAB loopbaancheques bestellen, per loopbaancheque betaalt je slechts € 40. Dat is zeer voordelig, want de werkelijke waarde bedraagt € 561 (678.81 euro incl. BTW). De Vlaamse overheid past per loopbaancheque dus € 521 bij. Ruwweg komt dit neer op € 10 per uur voor loopbaanbegeleiding.

Bovendien bieden sommige organisaties ook nog een extra tegemoetkoming, waardoor je gratis loopbaanbegeleiding volgt.

Wie heeft recht op loopbaanbegeleiding?

Op zich kan iedereen aan loopbaanbegeleiding volgen, maar om recht te hebben op loopbaancheques dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • Je woont in Vlaanderen of in Brussel.
 • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
 • Je hebt minimum zeven jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
 • Je volgde de voorbije zes jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
 • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen.

Woon je in een ander land dan België dat tot de EU of EER (Europese Economische Ruimte) behoort? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt.

Loopbaanbegeleiding zonder loopbaancheques volgen kan ook, maar je zal wel meer betalen gezien de Vlaamse overheid er niet intussen komt. De totaalprijs zal verschillen van coach tot coach.

Hoe werkt loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding bestaat uit verschillende gesprekken en oefeningen, die je helpen om meer inzicht te krijgen.

 1. Vrijblijvend infogesprek: Loopbaanbegeleiding start met een gratis vrijblijvend infogesprek, samen met de coach bepaal je welke loopbaandoelen voor jou belangrijk zijn.
 2. Coaching sessies: De loopbaanbegeleiding gebeurt in verschillende sessies, waarbij je met je coach praat over hoe je jouw concrete loopbaanvragen kan aanpakken. Op basis van jouw loopbaanvraag krijg je ook oefeningen mee naar huis die je doen nadenken over jouw vaardigheden, interesses, waarden, motieven, dromen en drijfveren.
 3. Ontwikkelingsplan: Samen met een coach stel je een een persoonlijk ontwikkelingsplan (kortweg “POP”). Het ontwikkelingsplan bevat een concreet stappenplan met een duidelijke timing om jouw loopbaandoelen te bereiken.
 4. Nazorg: Een loopbaancoach zal je ook gratis nazorg aanbieden, tot 12 maanden na je laatste gesprek. De nazorg bevat een gesprek van 30 minuten bij het gebruiken van één loopbaancheque van vier uur en bij het gebruiken van twee loopbaancheques bedraagt het nazorg gesprek één uur.

Kies je voor loopbaanbegeleiding en gebruik je twee loopbaancheques, dan heb je recht op: 

 • een gratis kennismakingsgesprek
 • een reeks van 7 uur loopbaanbegeleiding
 • Nazorg gesprek van 1 uur

Is loopbaanbegeleiding de kostprijs waard?

Loopbaanbegeleiding is een investering in jezelf waar je later veel profijt van zal hebben. 

Als je twijfelt of loopbaanbegeleiding iets voor jou is, kan je altijd een gratis telefonische intake of face-to-face infogesprek aanvragen. 

Tijdens het infogesprek bespreek je wat je precies verwachtingen zijn van loopbaanbegeleiding. 

Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden die er voor jou zijn. Het is geheel gratis en vrijblijvend, dus twijfel niet langer!