Loopbaancoach worden

Droom jij ervan mensen te helpen de juiste weg te kiezen in hun carrière? Wanneer iemand vastzit in zijn of haar job, of op zoek is naar een betere work-life balans, kan jij als loopbaancoach helpen. Door de waarden, talenten en competenties van je coachee te ontdekken, bepaal je samen welke carrièredoelstellingen het meest geschikt zijn. Ook kan een loopbaancoach communicatievaardigheden aanleren, assertiviteit vergroten en bijvoorbeeld leren hoe je beter met conflicten of time-management omgaat.

Hoe word je een erkend loopbaancoach?

Je kan je aansluiten bij een bestaand loopbaancentrum die je zal opleiden tot loopbaancoach. Eenmaal je de opleiding hebt afgerond ben je klaar voor de volgende stap: het geven van loopbaanbegeleiding.

Je kan ook zelf een loopbaancentrum starten als organisatie, om hiervoor in aanmerking te komen

dien je als organisatie een aanvraagdossier in bij VDAB. Na een positief advies kent VDAB een mandaat loopbaanbegeleiding toe met een looptijd van zes jaar. Dit mandaat kan nadien verlengd worden door een nieuwe aanvraag in te dienen.

Wat verdien je als loopbaancoach?

Wat je precies verdient zal verschillen van loopbaancentrum tot loopbaancentrum, maar gebruikelijk verdien je als loopbaancoach per “loopbaancheque”. Éen loopbaancheque is goed voor € 561, hiervan gaat er een deel naar jou als loopbaancoach en een deel naar het loopbaancentrum. Hoeveel je als coach uiteindelijk verdient hangt dus af van het aantal loopbaancheques dat je coachees aavragen. Gemiddeld mag je wel rekenen op een uurloon tussen de € 65 – € 130 per uur.

Wat doe je als loopbaancoach?

Als loopbaancoach breng je eerst in kaart wat de sterktes, waarden en drijfveren van je coachee zijn. Aan de hand daarvan help je hem of haar bij het bepalen van mogelijke toekomstige carrièrepaden. Je coacht hen ook bij eventuele knelpunten op het werk of leert hen om beter met stressvolle situaties of conflicten om te gaan. Lees hier meer over loopbaanbegeleiding.