Loopbaanbegeleiding volgen als werkloze

Als werkloze kan je loopbaanbegeleiding volgen, maar het hangt af van jouw persoonlijke situatie of in aanmerking komt voor de VDAB loopbaancheques.

Je bent tijdelijk werkloos en voldoet aan de voorwaarden? Dan is het perfect mogelijk om loopbaanbegeleiding te volgen, met VDAB Loopbaancheques. Ben je momenteel volledige werkloos (je hebt geen lopend arbeidscontract meer)? Dan kan je geen gebruik maken van loopbaancheques.

Wanneer heb je recht op loopbaanbegeleiding?

Op zich kan iedereen loopbaanbegeleiding volgen, maar om recht te hebben op loopbaancheques dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen.

  • Je woont in Vlaanderen of in Brussel.
  • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
  • Je hebt minimum zeven jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
  • Je volgde de voorbije zes jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
  • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen.

Woon je in een ander land dan België dat tot de EU of EER (Europese Economische Ruimte) behoort? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt.

Hoeveel kost loopbaanbegeleiding?

+- 10 euro per uur

40 euro

40 EUR voor 4 uur loopbaanbegeleiding

80 euro

80 EUR voor 7 uur loopbaanbegeleiding

Dankzij de Vlaamse overheid kan je VDAB loopbaancheques bestellen, hierdoor krijg je 93% korting en betaalt de Vlaamse overheid de rest. 

Als je in aanmerking komt voor VDAB loopbaancheques betaal je:

  • € 40 EUR voor 4 uur loopbaanbegeleiding
  • of € 80 euro voor 7 uur loopbaanbegeleiding

Een kennismakingsgesprek of vrijblijvend infogesprek bij een loopbaancoach is altijd gratis.

Per loopbaancheque betaalt je slechts € 40. Dat is zeer voordelig, want de werkelijke waarde bedraagt € 561 (678.81 euro incl. BTW). De Vlaamse overheid past per loopbaancheque dus € 521 bij. Ruwweg komt dit neer op € 10 per uur voor loopbaanbegeleiding.

loopbaancheque

Heb je geen recht op loopbaancheques? Dan kan je ook loopbaanbegeleiding zonder loopbaancheques volgen. De totaalprijs zal verschillen van coach tot coach.

Sommige steden zetten wel extra in op loopbaanbegeleiding, waardoor je gratis loopbaanbegeleiding of een groot deel van de kosten vergoed krijgt als werkloze.