Gratis Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is reeds flink gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, je krijgt standaard 93% korting op de werkelijke prijs van loopbaanbegeleiding. Bij loopbaanbegeleiding is het eerste infogesprek altijd gratis, tijdens een infogesprek wordt er naar jou geluisterd en bespreek je welke loopbaandoelen voor jouw belangrijk zijn.

Extra tegemoetkomingen loopbaanbegeleiding

Bepaalde organisaties zetten extra in op loopbaanbegeleiding, waardoor de kostprijs voor jou nog verder daalt. Via een aantal organisaties kan je zelfs volledig gratis loopbaanbegeleiding krijgen!

Hieronder sommen we de verschillende organisaties op die loopbaanbegeleiding terugbetalen, gedeeltelijk of volledig.

Voedingssector

Ben je tewerkgesteld in de voedingssector (paritair comité 118 & paritair comité 220)? Dan kan je via Alimento (sectorfonds van de voedingsindustrie) het volledige bedrag van loopbaanbegeleiding terugvorderen.

Vakbonden: ACV of ACLVB

Aangesloten bij ACV of ACLVB? Dan heb je recht op een terugbetaling van loopbaanbegeleiding.

  • ACLVB: Je krijgt het volledige bedrag terugbetaald na het afronden van het traject.
  • ACV: Je krijgt een terugbetaling van de eerste 4 uur coaching (€ 40).

Kruispunt van elektrotechniek

Ben jij tewerkgesteld in de elektrotechniek sector (paritair comité 149.01)? Dan kan je aanspraak maken op een volledig terugbetaling van een loopbaanbegeleidingstraject: € 80 voor 7 uur.

Kleding en confectiesector

Werknemer in de kleding of confectie-industrie (paritair comité 109 & paritair comité 215)? Dan kan je via IVOC een terugbetaling krijgen voor loopbaanbegeleiding. Je dient je wel eerst aan te melden voor een leerrekening van IVOC.

Metaalhandel

Tewerkgesteld in de metaalhandel? Dan kan je het sociaal fonds voor de handelsbedrijven van de metaalsector een terugbetaling verkrijgen voor jouw loopbaanbegeleidingstraject.

Werkgever

Ook jouw werkgever kan een deel of het volledige traject vergoeden. Dit hangt uiteraard af van jouw werkgever, maar weet dat er steeds meer organisaties inzetten op een tegemoetkoming in de kostprijs van loopbaanbegeleiding.

Tip: het nummer van jouw paritair comité vind je eenvoudig terug op jouw loonbrief

Gratis loopbaanbegeleiding dankzij gemeentelijke tegemoetkoming.

Ook steden kunnen kiezen om loopbaanbegeleiding te stimuleren dankzij een extra tegemoetkoming, waardoor het voor jou aantrekkelijker wordt.

Antwerpen

Inwoners van stad Antwerpen en de randgemeenten die in de periode van september 2020 en oktober 2021 minstens 1 dag tijdelijk werkloos waren door kunnen een aanvraag doen voor de terugbetaling van 4u loopbaanbegeleiding bij Stad Antwerpen.

Werk je in de horeca, evenementen- of reissector dan krijg je tot 7u loopbaanbegeleiding terugbetaald. 

Gent

Inwoners van de stad Gent die in de periode oktober 2020 – maart 2021 minstens één dag onder tijdelijke werkloosheid vallen door de coronacrisis kunnen gratis loopbaan coaching volgen.

Brugge

Gedomicilieerd in Brugge en kan je aan de hand van een loonfiche aantonen dat je in januari, februari of maart 2021 aan het werk was? Dan heb je recht op 4 uur gratis professionele loopbaanbeleiding!

Hoeveel kost loopbaanbegeleiding normaal?

+- 10 euro per uur

40 euro

40 EUR voor 4 uur loopbaanbegeleiding

80 euro

80 EUR voor 7 uur loopbaanbegeleiding

Dankzij de Vlaamse overheid kan je VDAB loopbaancheques bestellen, hierdoor krijg je 93% korting en betaalt de Vlaamse overheid de rest. 

Als je in aanmerking komt voor VDAB loopbaancheques betaal je:

  • € 40 EUR voor 4 uur loopbaanbegeleiding
  • of € 80 euro voor 7 uur loopbaanbegeleiding

Een kennismakingsgesprek of vrijblijvend infogesprek bij een loopbaancoach is altijd gratis.

Per loopbaancheque betaalt je slechts € 40. Dat is zeer voordelig, want de werkelijke waarde bedraagt € 561 (678.81 euro incl. BTW). De Vlaamse overheid past per loopbaancheque dus € 521 bij. Ruwweg komt dit neer op € 10 per uur voor loopbaanbegeleiding.